Skötsel

Hundar som fryser om tassarna på vintern

Tips för att skydda dina fyrbenta vänner

Många hundar älskar att leka i snön under vintern men den kalla årstiden kan också innebära vissa hälsoproblem för våra fyrbenta vänner. En vanlig fråga bland hundägare är om hundar fryser om tassarna på vintern. Svaret är att det kan hända särskilt om hunden vistas utomhus under längre perioder i kallt väder.

Hundtassar är känsliga för kyla eftersom de inte har samma skydd som vi har på våra fötter. Tassarna är också mer utsatta för skador på vintern på grund av snö, is och salt som används på trottoarer och vägar. Om hunden fryser om tassarna kan det leda till smärta, sprickor och sår som kan bli infekterade. Det är därför viktigt att ta hand om hundens tassar under vintern.

 

Varför hundar fryser om tassarna

Tassarnas anatomi och känslighet

Hundtassar är känsliga och kan lätt påverkas av kalla temperaturer och andra faktorer. Tassarna består av flera delar inklusive trampdynor, klor, ballar, tåleder och muskler. Trampdynorna innehåller fettvävnad och blodkärl som hjälper till att isolera tassarna från kylan. Men om tassarna utsätts för för mycket kyla under en längre tid kan blodkärlen krympa och fettvävnaden minska vilket gör tassarna mer känsliga för kyla och skador.

Vissa hundraser är mer känsliga än andra när det gäller tassarnas känslighet. Till exempel har hundar med kort päls eller ingen päls alls mindre skydd mot kylan och kan därmed lättare frysa om tassarna. Äldre hundar och hundar med hälsoproblem kan också vara mer känsliga för kyla och skador på tassarna.

Vinterns påverkan på hundtassar

Under vintern kan flera faktorer påverka hundtassarna och göra dem mer känsliga för kyla och skador. Till exempel kan snö och is fastna mellan trampdynorna och orsaka obehag. Vägsalt och andra kemikalier som används för att smälta is kan också irritera tassarna och orsaka sprickor och sår. Låga temperaturer och fukt gör tassarna extra känsliga och hundar som går på is eller snö kan lätt halka och skada sig.

För att undvika att hundar fryser om tassarna under vintern är det viktigt att ta hand om dem ordentligt. Det kan innebära att man använder skyddande skor eller tossor för att isolera tassarna från kylan eller att man torkar av tassarna efter att ha varit ute i snö eller slask. Att klippa klor och hålla tassarna rena och torra kan också minska risken för skador och irritation.