Hundraser

En söt korsning på hund

Goldendoodle

Jag träffade häromdagen en valp på en söt korsning med Golden Retrievers och en pudel. Detta var dessutom korsning på en dvärgpudel. Dessa kallas för goldendoodle eller groodle. Det första har jag hört förut men ej sett själv. En otroligt söt hund då det var en valp, men vilka valpar inte söta.

En korsning på hund

Den allra första uppfödningen skedde på 90 talet och avlades i tre olika storlekar av pudel som finns. Det finns inte många hundar som har en allergivänlig päls så denna hund kommer nog att bli populär. Inte bara för dom som är allergiska utan också för dom som vill ha hund men inte så mycket päls på möbler och kläder.

korsning

Precis som alla hundraser så kan även denna hund ha eget utseende och temperament. Även storleken på hunden då det finns olika storlekar av pudlar medans en golden är en golden. Man kan säga att en goldendoodle har runda huvuden, bred nos, fjädrad svans, hängande öron och ovala ögon. I storlek blir dom från 51 cm upp till 64 cm beroende på föräldrar och väger mellan 6 till 30 kg.

korsning

Pälsen blir lite långhårig och kan bli både rak, lockig eller vågig. Den vanligaste är vågig med lurviga lösa lockar. Dom kan bli i olika färger såsom guld, aprikos, brun, röd eller en kombo av dom.

Detta är främst en sällskapshund men kan också bli både terapihundar eller ledarhundar. Dom är också duktiga på att träna för att känna av nötter i mat och bakverk om man är nötallergiker.

Vill du köpa en goldendoodle ska du prata med olika kennlar som avlar dessa hundar. Det kan vara en del olika storlekar och färger som kan vara betydande inför ditt köp. En hund är inget man bara tar hand om när dom är valpar utan dom kan leva upp till femton år ungefär.