Okategoriserade

Ljusstumpar

Kasta dom inte

Har du tänt en massa ljus nu under vintern ?! Och gör det fortfarande säkert då det fortfarande är mörkt på kvällarna. När dina ljus börjar bli kortare och kortare så får du en massa ljusstumpar över som du inte vet vad du ska göra med. Men dom ska du inte kasta.

Det första tipset jag har är att du kan ta fram en skål eller ett fat med högre kant. Sen häller du i sand i skålen och sätter ner dina ljusstumpar i. Då kan du låta dom brinna längre ner än om du haft dom i en ljusstake. Dessutom är det fint om dom är i olika längder och former i skålen. Så sätt ner fler och inte bara ett ljus. Både block och kronljus.

Ska du ut och skotta snö ? Ha då en ljusstump med dig i din ficka som du kan använda. Fastnar klabbsnö på skyffeln så gnugga skyffelblandet med ditt ljus och snön fastnar inte längre.

Du kan också använda en ljusstump till lådor som är svåra att öppna eller knarrande dörrar.

Vill du göra egna ljus av dina stumpar så smälter du dina stumpar i ett vattenbad. Ta upp vekarna som finns kvar då du kan använda dom igen till ditt nya ljus. Låt dom stelna med stearinet kvar på dom och stick ner dom i ljusmassan när den stelnat lite. Och dom nya ljusen som du vill gjuta kan du använda gamla glasburkar, nån kaffekopp eller en lerkruka.

Har du använt doftljus så kan du pilla bort det sista stearinet på doftljuset som inte brunnit upp. Lägg det i en strumpa eller en bit tyg och lägg in det i garderoben.