Lilian Forsgren

Lilian Forsgren

Född: 2 Februari 1990
Från: Hallsberg
Bor: Göteborg
Gör: Doktorerar inom polymera material och kompositer på Chalmers Tekniska Högskola. Tidigare Civilingenjör i Teknisk Design och M.Sc i Materials Engineering.
Familj: Sambo Daniel. Mamma, pappa, två äldre bröder; Joel och Ivan
Klubb: OK Tisaren
Egenskaper: Målmedveten, Envis, Positiv, Nyfiken

Lite kort med mina egna ord:

Växte upp i det lilla samhället Hallsberg, med skog direkt bakom huset och klubbstugan 300m bort började orienteringskarriären i nybörjarkursen 1995. Även om det under många år handlade mest om att leka i skogen och träffa kompisar. Utöver orienteringen testades en hel del andra sporter och aktiviteter som dans, fotboll, handboll, instrument, längdskidor och framförallt badminton som var den andra stora sporten i familjen. Det var badminton satsningen som levde kvar längst vid sidan av orienteringen, men när det började närma sig gymnasiet var det ett självklart val att lägga mer tid på orienteringen än badminton.

Jag var inte en av dem som sedan liten hade som mål att vinna VM, jag ville ha roligt. Och visade det sig att det var roligt att försöka vinna VM, visst, då ska jag göra det, men annars var det nog ingenting för mig. Tankarna har förändrats lite därefter men i grund och botten är det samma värderingar. Jag gör det för min egen skull, för att det är så roligt och för att det gör mig lycklig!

Uppväxten i OK Tisaren kunde knappast varit bättre, massor med kompisar, varierad träning flera dagar i veckan, galna upptåg, läger och lekar. Speciellt orienteringsteknik blev vi riktigt bra på. Det var väldigt många år som jag i stort sett aldrig missade en kontroll, men däremot inte riktigt kunde förstå varför folk hade så bråttom och sprang så fort i skogen, det var ju kul ändå. När Hallsbergs orienteringsgymnasium startade under tiden jag gick på högstadiet utökades träningstillfällena och under de kommande fem åren fanns det en uppsjö av varierade träningar varje vecka. Ett riktigt härligt smörgåsbord med uthängda kontroller, genomtänkta syften och otroligt bra träningskamrater där många kommer finnas kvar som vänner för livet. Första stora framgången kom genom en 4:e plats på USM 2005, därefter dröjde det tre år till innan SM 2008 som resulterade i ännu en 4:e plats på långdistansen samt ett silver på medeldistans. 2009 blev inte riktigt som jag ville, utvecklingen stannade lite och det blev inga landslagsuppdrag eller topp-placeringar alls denna säsong som jag kanske hoppats på.

Efter 3 år på naturprogrammet på orienteringsgymnasiet i Hallsberg var det dags för nya utmaningar i och med flytt till Göteborg och studier på Chalmers. I och med flytten, nya omgivningar, vänner, studierna och nollning med allt vad det innebär följde en tid med lite paus i träningen, det fanns helt enkelt inte plats, tid och motivation just då. Kanske var det precis det uppbrottet som behövdes för att jag skulle komma till insikten om hur roligt jag faktiskt tycker att det är och att jag verkligen vill. Dessutom lockade sista året som junior samt ett JVM i Danmark och jag visste att ”jag skulle aldrig förlåta mig själv om jag inte försökte så mycket jag kunde”. Många timmars slit i vintermörkret och duggregn i Göteborg senare resulterade i en fantastisk säsong 2010 som jag bara hade kunnat drömma om(se Meriter). Mer motiverad än någonsin stod jag inför första året som senior och detta som en del i landslaget. Otroligt häftigt att få springa mot de bästa i världen. Jag är ivrig i min strävan framåt men vet ändå att det kan krävas lite tålamod för att utvecklas. Det bästa är att jag har så många härliga och roliga upplevelser framför mig under många år. Jag är nyfiken på framtiden!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*