SM 2016

De två senaste helgerna har fyllts av SM tävlingar, två vändor ner till Blekinge för att först springa långdistans 17-18 september och sedan medel och stafett den gångna helgen. Efter sommaren och student VM så hade jag fått till en bra träningsperiod med några veckor utan större bekymmer, inga fler förkylningar och det var härligt att kunna köra på med mer mängd igen. Jag lättade lite på träningen sista veckan och det var skönt att känna mig trygg med att jag gjort allt jag kunnat för att vara i så bra form som möjligt på SM. Oavsett om det är lika bra som min vision eller önskan av formen eller inte så kan jag inte vara annat än nöjd med formen för jag hade inte kunnat eller velat göra någonting annorlunda. SM tävlingarna inleddes i västra Blekinge med kval på långdistans och jag såg fram emot att springa, även om terrängtypen kanske inte är min absoluta favorit. Men jag blev förvånad redan till första kontrollen, mer detaljerat och småskuret uppe på kullarna än vad jag hade kunnat förvänta mig och jag fattade ingenting. Mycket trevande och stillastående kartläsning så lyckades jag ändå hitta första kontrollen, fick bättre flyt därefter och kom in i orienteringen. Tänkte springa höger på långsträckan på mitten av banan och började springa iväg på mitt vägval, några hundra meter senare ångrar jag mig och tänker att ”va fasen, jag kan ju lika gärna köra rakt på”. Ingen bra taktik att inte hålla sig till planen eller ha en tillräckligt bra plan från början. Sekunder och minuter tickade iväg och några kontroller senare var jag infångad av två bakomstartande löpare. Jag fick för mig att det skulle bli tight om att gå vidare till final och det blev lite stressig avslutning på banan. Men väl i mål insåg jag att det var goda marginaler och jag hade varit stressad helt i onödan.

Resultat

GPS

foto-2016-09-17-14-49-11

Finalen dagen därpå bjöd på betydligt längre banor och som alltid så sparar arrangörerna såklart det mest spännande området till finalerna. Jag njöt verkligen av att springa långdistans, och det var länge sedan jag tyckte att det var riktigt roligt med långdistans. De flesta långdistanser detta år har varit lite orkeslösa, trevande och utan den där offensiviteten och beslutsamheten som jag vill ha. Känslan av att kunna pressa sig lite till på slutet av en långdistans är verkligen häftig. Jag är verkligen nöjd med mitt final-lopp på flera plan, även om det såklart finns saker att förbättra. Den korta stunds osäkerhet på långsträckan och efterföljande kontrollmiss hade sparat mig dryga minuten men framförallt tredje sista kontrollens miss som kostade mig flera placeringar i resultatlistan, där jag för det första tog fel vägval men sedan hade alldeles för bråttom för att tänka klart när jag väl kom in i kontrollringen. Trots dessa misstag så var detta ett stort steg framåt och det faktum att jag njöt av att springa långdistans är värt väldigt mycket för mig.

Resultat

GPS
foto-2016-09-19-10-53-18

Hem till Gbg några dagar och sedan ner till Blekinge igen, denna gång mer österut och en annan terrängtyp. Först ut var medel kval och jag blev något förvarnad om terrängtyp under uppvärmningen där det var mycket brötigt och grönt på provkartan. Jag gjorde ett stabilt kvallopp och flöt på bra även om jag inte stressade utan tog mig tid att lägga mycket fokus på orienteringen. Och det var mycket grönområden även på tävlingen. Jag var väldigt nojig ett par gånger och tvekade på väg in mot kontrollen, medveten om att en liten bom i dessa grönområden lätt växer och blir stora misstag då det är så dålig sikt. Jag klarade mig utan större missöden och var glad och nöjd i mål, vidare till morgondagens final.

Resultat

GPS

Finalen gick i ett enligt mig mer spännande område, med mer detaljer även om det fortfarande var stora skiftningar i vegetationen. Jag var något stressad i början men lyckades komma in i orienteringen bra ändå och hitta rytmen efter ett par tre kontroller. Kände mig stark och det var så roligt att kunna orientera offensivt och samtidigt hålla hög fart. Jag kom ifatt löpare och fick bekräftelse på att det gick fort, kände mig taggad och ville öka farten ytterligare in mot varvningen, tappade kartkontakten och ”bara sprang” med lite halvkoll på kompassen in mot varvningen. Ingen bra taktik då jag kom ganska snett och fick både plocka extra höjdmetrar och mossar samt förlorade dryga minuten på denna korta stunds avkall på koncentrationen. Taggade till igen och genomförde resterande delen av banan bra. Trots det lilla missödet så kan jag inte vara annat än nöjd, jag höll ihop orienteringen bra och kroppen svarade, vilket gav mig en fin 6:e plats på SM.

Resultat

GPS
foto-2016-09-24-17-45-28

Våra duktiga junisar som fixade var sin SM medalj! 

foto-2016-09-24-17-30-34

Vilken höst vi har! Bo på lägergård i skogen, basta och bada är ju livet!

Årets sista SM var stafetten. Vi hade ett spännande lag med mig på förstasträckan följt av systrarna Tjernlund på sträcka 2 och 3. Det var mycket lag-snack kvällen innan och tillsammans med tjejerna i andralaget så kändes det som vi hade ganska bra koll på vad som väntade men framförallt en lagkänsla som vi kunde känna oss trygga med! Jag njöt av att springa första, det är verkligen kul! Att springa axel mot axel med de andra lagen och med alla dessa löpare i skogen gäller det verkligen att hålla koll på sin egen orientering. Jag gjorde några mindre krokar men kunde ändå göra ett stabilt lopp som jag är väldigt nöjd med, jag hade förutspått scenariot för Ellinor på andra sträckan ganska väl och hon fick gå ut i precis det läge som jag hade förvarnat henne om kvällen innan. Både Ellinor och Josefin levererade fina lopp och vi höll oss i tät-känning genom hela stafetten, riktigt nervöst mot slutet och jag är så nöjd och glad med vår 4:e plats, bara 1:10min från guldet. Det var så roligt att få ligga med uppe i täten genom hela stafetten, det gav verkligen mersmak för kommande stafetter!

Resultat

GPS

foto-2016-09-25-17-11-44

foto-2016-09-26-11-21-25

Imorgon bär det av mot nya äventyr med läger i Estland inför nästa års VM!

Ha det bra!
/Lilian

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*